Ervaringen

Scoliose / scheefstand bekken van de ruiter

Op mijn zoektocht naar een goede therapeut voor mijn paard werd mij de vraag gesteld; ‘hoe zit het met je eigen lijf, heb je problemen, ben je wel recht?’ Ik moest hier ontkennend op antwoorden..

Mijn hele leven ben ik al scheef, ik heb een scoliose en mijn bekken staat scheef. Hierdoor heb ik dagelijks rugpijn in mijn hele rug en ook zetten de spieren zich heel snel vast in mijn rug. Mijn lijf/rug is de hele dag aan het compenseren. Ik ben dit al zo gewend, het is voor mijn normaal geworden dat ik tot een uur of twee, drie in de middag redelijk normaal functioneer en dat het daarna steeds slechter wordt. Mijn droom om heel mooi recht op mijn prachtige paard te zitten leek dan ook ver weg.

Ik heb talloze fysiotherapiesessies gevolgd, van heel licht tot heel zwaar maar dit heeft uiteindelijk geen enkel effect gehad. Ik heb Mensendieck gevolgd, Yoga.. noem maar op. Het enige wat hielp waren een aantal massages die ik heb gehad, dat gaf een heel stuk ontspanning en verlichting. Ik ging er dan ook al heel lang van uit dat ik er inderdaad maar mee moest leren leven, zoals vaak tegen mij werd gezegd.

Totdat ik bij Janna terecht kwam… wát een verschil meteen al na de eerste keer! Tijdens de behandeling op de tafel vroeg ik mij af of het überhaupt wel wat ging doen, want de aanrakingen waren zo minimaal dat ik bijna niets voelde. Maar óf het effect had! Meteen al na de eerste sessie voelde ik mij een compleet ander mens. En nu, na een aantal behandelingen gehad te hebben is de rugpijn vrijwel verdwenen en staat mijn bekken recht! Voor het eerst na al die jaren..!! Ik loop beter, zit beter, beweeg gemakkelijker en niet onbelangrijk; het paardrijden is zoveel gemakkelijker geworden doordat ik een stuk beter kan zitten. En doordat ik beter kan zitten is mijn paard ook enorm verbeterd!

Mijn rug is lang niet meer zo scheef, mijn bekken staat recht en mijn rugpijn is zo goed als verdwenen. Ik ben er nog niet, maar we zijn een heel eind op weg!!

En die ruiter, die straks zo mooi recht op haar prachtige paard zit… dat ben ik!! 🙂

Tineke

 

Hoofdschudden

Mira, vierjarige, temperamentvolle, springgefokte merrie die kort na aankoop afgelopen najaar, ernstig begon te hoofdschudden. Na korte tijd is het probleem zo erg, dat het gevaarlijk wordt haar te rijden en te longeren. De dierenarts kan geen oorzaak vinden, gebit is in orde, mogelijk een probleem met de oren. Na behandeling hiervan, is er heel eventjes iets herstel maar daarna valt ze terug.

Tijdens de eerste behandeling constateer ik zwelling hoog in de nek, bij aanraken is er pijn- en schrikreactie en weefsel is verdikt. Mira is rustig en laat zich erg graag behandelen, ook in de nek! Alsof ze voelt dat dit haar helpt.

Bij de tweede behandeling tref ik een stressvolle merrie aan, afgelopen weken was ze niet te hanteren, druk en nerveus, erg schudden met buitenzetten, door de omheining heen willen, steigeren en bokken in de box en ze heeft vanwege haar eigen veiligheid een andere box gekregen. Ze laat zich moeizaam behandelen.

Na een eerste of tweede behandeling is er wel vaker tijdelijk verslechtering, dus daar schrik ik niet van. Maar mijn gedachte is dat dit nog wel eens een moeizaam verhaal kan worden, het probleem is niet alleen spiertechnisch/neurologisch, ook in het gedrag is wat aan de hand! Ik adviseer ter ondersteuning magnesiumcitraat, lijnzaadolie, zout/mineralenaanvulling met himalaya zoutsteen en een mineralencomplex.

Bij de derde behandeling, twee weken later, een compleet andere Mira! Ik weet niet wat ik zie!
Jelly, de eigenaresse is helemaal blij: ze kan Mira weer longeren en rijden! Mira blijft een energieke merrie, maar ze is vrolijk, goed hanteerbaar en ze schudt niet meer bij het omdoen van halster en hoofdstel, ook tijdens het longeren en rijden is er geen hoofdschudden!

Jelly heeft het plezier in haar paard weer helemaal terug.  Klik op onderstaande beelden voor filmpjes:


Stijfheid

Mooie achtjarige KWPN merrie, totaal verreden bij de vorige eigenaar. Paard zit helemaal vast, met name in de broek en de overgang lendenen naar de achterhand. Deze merrie is door de goede zorgen van de nieuwe eigenaresse al heel goed opgeknapt en door haar goede rijstijl al wel soepeler, maar ze blijft, met name in de hamstrings, erg stijf. Na een paar keer behandelen is ze opmerkelijk beter.  Het herstel zet door haar goede rijden verder in.

‘Alsof de handrem eraf is! Ze loopt veel lekkerder. Onvoorstelbaar want je doet bijna niks’.


Ataxie

Twenter merrie die als enter over de kop is geslagen in het weiland. Na de val behandeld door veearts, ze heeft vijf dagen gelegen, daarna ging ze staan en kwam herstel iets op gang. Afgelopen zomer in de weide heeft haar goed gedaan, maar ze bleef atactisch, geen goede galap en draf en de typische dronkemansgang in stap. Volgens de veearts is hier weinig aan te doen, vaak is de prognose na het eerste herstel niet geweldig.

Bij de eerste behandeling valt de scheve staartdracht op, de hoge tonus in de rugspieren en de gezwollen, verharde plekken hoog in de nek en hals. Na behandeling is de spierspanning in de rug wat verminderd.

Bij de tweede behandeling is de spierspanning in de rug nog steeds vrij hoog, maar wel verminderd, de staart wordt nog steeds scheef gedragen, nek en hals voelen wat minder verdikt en er lijkt meer mobiliteit in nek/hals wervels.

Derde behandeling: bij bewegen aan de hand voorafgaand aan de behandeling valt op dat balans, takt en coordinatie in draf een stuk beter is. Opvallend is dat zij nu ook graag wìl draven volgens eigenaar. De mobiliteit in hals en nekwervels is duidelijk verbeterd, tonus in de rug een stuk lager. Staart nog steeds scheef. Merrie oogt levendig en glanst mooi.

Kort voor de vierde behandeling krijg ik een enthousiaste mail: de merrie lijkt hersteld!
De galop en draf zijn goed. Het was de hoefsmid, onkundig van het behandelen, opgevallen: ‘ze lijkt wel normaal’.  

Vierde keer behandeld na weer een week of drie en de veel betere stap en draf aan de hand vallen op. Het ‘gezwabber’ is weg. Weefsel in hals en nek voelt een stuk aangenamer, tonus in hele spierstelsel veel evenrediger.

Dit paard is na nog een aantal behandelingen gedurende een jaar, helemaal goed gekomen en alweer een aantal jaren een normaal rijpaard.


Onregelmatigheid/  scheefheid / karperrug

Grote en mooie KWPN ruin (Metall) van 11 jaar loopt niet lekker en blijft ondanks training erg schraal in de bovenlijn. Ook zijn een aantal lendenwervels verhoogd, wat karperrugachtig. De fysio heeft een tijdje terug het bekken losgemaakt. Of ik ook eens wil kijken? De ruin heeft een super karakter maar zit niet lekker in zijn vel. Zijn hele bespiering, hele lijf, doet heel onevenredig aan. Her en der verhardingen, grote onderlinge temperatuurverschillen (koude plekken zijn slecht doorbloed en daarmee slecht voor afvoer afvalstoffen en voorziening van voedingsstoffen, ook bouwstoffen spieren!). Hij blijft vriendelijk maar geeft bij palpatie en behandelen her en der duidelijk aan dat hij last heeft! Anderhalve week na de eerste behandeling hoor ik dat de ruin veel lekkerder loopt en makkelijker zijn hals strekt. Bij mijn tweede bezoek vind ik de verbetering in bespiering opvallend! Veel evenrediger, de rug is wat voller, de karperrug is behoorlijk verminderd maar de achterhand is nog niet oke, koud en her en der hard. Ook rechts achter is korter in stap. De ruin heeft ooit als jong paard met de rechterachterkogel vastgezeten en behoorlijk geblesseerd. Vaak blijkt gaandeweg het behandelen waar de oorzaak vandaan komt, ik vermoed, mede bij deze kogel! Direct na de behandeling is van de korte rechterachterpas niets meer te zien. We kijken bij het volgende bezoek, waar nu gerust een maand of zo tussen mag zitten, hoe de stand van zaken dan is. De eigenaresse kreeg het te horen van omstanders terwijl ze aan het rijden was:

‘wat is er met jou paard gebeurd?! Hij loopt veel beter en sleept achter niet meer!’

Goed om te horen en ik heb er vertrouwen in dat het met dit paard wel goed komt.


Van een onvoldoende voor het wijken naar een acht!

Friese merrie, wat lang in de rug en wat op de voorhand gebouwd. Stap is rommelig, weinig tact en rechter achterbeen blijft regelmatig ‘haken’ bij het wegstappen. Draf is, zeker vergeleken bij de rommelige stap, opvallend goed. Na de derde behandeling is de stap veel beter, actiever, ruimer en de takt is nu goed. Ook het blijven hangen is eigenlijk niet meer opgetreden, alleen kort voor de derde behandeling, na een lange trainingssessie van een uur, dus toen moeheid parten speelde, was het er heel even. Daags nadien al niet meer. Het halsstrekken en de lengtebuiging is sterk verbeterd. De merrie scoorde voorheen regelmatig een vier op het wijken, tijdens de laatste wedstrijd verdiende ze een acht!


Energie voor tien

Gurbe, een prachtig gebouwde Friese ruin met zeer goede bewegingen. Heeft een valpartij meegemaakt maar is daarna goed behandeld door meneer Schriel, Ruinen wat hem heel goed gedaan heeft. Daarna is het paard een tijdje gereden door een amazone. De eigenaresse heeft hem weer terug op stal maar kijkt niet tevreden terug op de afgelopen periode, Gurbe had het daar duidelijk niet naar de zin. Of ik eens wil kijken? Gurbe ziet er goed uit, beweegt ook goed maar zijn darmfunctie trekt mijn aandacht, alsof daarin iets hapert. Hij blijkt snel aan de diarree te zijn. Ook zou hij iets losgelatener kunnen bewegen maar veel paarden zouden willen dat ze zo zouden lopen! Ik behandel algeheel op souplesse, ontspanning en op darmfunctie. Ik geef nog het advies mee om een wormkuur te geven. Daags na de behandeling kwam er lintworm mee in de mest naar buiten! Dus inderdaad een wormkuur. Even later hebben we telefonisch contact: hoe gaat het nu met Gurbe?

‘Helemaal geweldig, Gurbe heeft zich nog nooit zo fit gevoeld, hij heeft uithoudingsvermogen voor tien tijdens het rijden, de oortjes erop en doet anders niets als dansen, zo goed voelt hij zich!’ 

  1. Mijn paard was erg stijf en onregelmatig: ik vond het een rare behandeling, ze doet bijna niets. Alsof ze hier en daar op kleine knopjes drukt. Maar al direct na de eerste behandeling liep mijn paard al weer veel soepeler. De week erna was ze heel fit en blij, echt leuk om te zien. Na twee behandelingen heeft Janna me weer met rijden op weg geholpen: ik loste scheef lopen altijd op op de binnenteugel. Ik moet nu iets compleet anders doen, dat is wennen, maar ik voelde direct dat het werkte! Janna heel erg bedankt! Nu kan ik zelf heel goed verder en dat vertrouwen heb ik nu dat ik weet hoe ik haar goed recht en soepel moet houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén