Wat is Bowen therapie?

Bowen therapie is nummer 1 therapie in de Fascia herstel technieken. De fascie staat de laatste jaren (gelukkig!) steeds meer in de belangstelling.

Inmiddels weten we dat de fascie (een onderdeel van het bindweefselsysteem van het lichaam) een veel belangrijkere functie heeft in onze gezondheid dan werd aangenomen.  De fascie maakt deel uit van het bindweefselvlies rondom al je spieren, spiervezels, bloedvaten, organen, hersenen en hart. Het fasciale weefsel is één netwerk en is overal verbonden. Dit netwerk zorgt voor een samenhang in informatievoorziening, houding en beweeglijkheid.

fasciepaard
Fasciaal weefsel (wit) van een paard

Wanneer dit systeem wordt verstoord, dan heeft dit invloed op het hele lichaam.

Een verstoring ontstaat door een val, ongeluk of operatie. Maar ook langdurige stress en overbelasting heeft zijn weerslag op ons zachte weefsel. Denk maar aan het spannen van je schouders bij spanning.

Als bescherming trekt de fascie samen. In veel gevallen corrigeert het lichaam dit en ontspant het weefsel weer als we tijd nemen om te ontspannen.
Vaak blijft de fascie echter gespannen. Dit is de oorzaak van klachten zoals pijn, slechtere doorbloeding, stijfheid en disfunctioneren van organen.

Want wanneer het zachte weefsel in ons lichaam overal mooi ontspannen, elastisch en vooral goed van vocht voorzien is, zijn er weinig tot geen klachten. We zijn mobiel, ervaren bewegingsvrijheid en zijn pijnvrij.

Bij uitdroging, verklevingen, littekens en verkrampingen in dit zachte weefsel, werkt prikkelgeleiding, bloeddoorstroom, hormoonfuncties, lymfe etc. niet meer vrij. We zijn minder mobiel, ervaren pijn en stijfheid en vaak ook verminderde functie van organen en eventueel slaap.

Bowen is nummer 1 techniek in het herstellen van de fascie op een zeer aangename wijze!

Meer weten?

Wil je meer weten over het fasciale weefsel en haar werking?
Bekijk dan mijn pagina over wetenschap.