Wanneer Bowen?

De Bowen techniek is een zeer effectieve manuele therapie die bij vrijwel alle klachten en alle leeftijden ingezet kan worden. Zelfs bij aandoeningen waarvan men te horen heeft gekregen: leer er maar mee leven, of, niets meer aan te doen. In veel van deze gevallen heeft Bowen therapie nog volledig of gedeeltelijk herstel bewerkstelligd.

Bowen werkt bij vrijwel alle pijn- en spanningsklachten en verminderde beweeglijkheid. Ook bij orgaanproblemen, burnout, gedrags-, leer- en slaapproblemen, chronische ziekten en allergieën, met name hooikoorts heeft het inmiddels zijn nut bewezen. Het heeft een preventieve werking op de algehele gezondheid en de weerstand.

Het is aantoonbaar effectief in het voorkomen van sportblessures en het verbetert de prestaties. Sporters geven aan zich veel soepeler te voelen en opmerkelijk sneller te herstellen na inspanning of blessures. Ook mentaal zijn de ervaringen goed: veel mensen voelen zich opgewekter, energieker en slapen beter.

Bowen therapie is gericht op kortdurend behandelen. Meestal starten we met drie behandelingen, met ongeveer een week tot twee weken tussenruimte. Hierdoor krijg je een goede indruk van het effect dat Bowen heeft. In veel gevallen zijn daarna nog een aantal behandelingen nodig. Deze vinden plaats met wat meer tussenruimte van ongeveer drie of vier weken. Veel mensen vinden het fijn om periodiek terug te komen. Dit helpt om terugval te voorkomen.

Bijzonder is dat kinderen vaak erg snel reageren. Vaak zijn één of twee behandelingen, aangevuld met nog een paar sessies met na een aantal weken of zelfs maanden, voldoende. Deze jonge cliëntjes geven aan de behandelingen ook als zeer prettig te ervaren!

Een behandeling kan door lichte kleding (hemd of t-shirt en dunne joggingbroek) of direct op de huid worden uitgevoerd. De Bowen-rolbewegingen over de spieren worden gemaakt terwijl u op tafel ligt. Lukt liggen niet, dan wordt zittend of staand gewerkt. In mijn behandelruimte maak ik gebruik van infraroodverwarming. Infrarood heeft een weldadige dieptewerking op het lichaam.

Bowen therapie is goed te combineren worden met voedingsadviezen, homeopathie, bach-remedies en oefentherapie zoals Cesar of Mensendieck. Ook is het een mooie ondersteuning van psychotherapie.
Fysiotherapie, chiropractie, shiatsu, osteopathie, acupunctuur, reiki, (sport)massage en andere direct op het lichaam inwerkende therapieën gaan niet goed samen direct met Bowen.